Članki

Kdo je moj otrok?

Čisto normalno je, da vsak od nas čuti potrebo po navezanosti oz. skrbi za nekoga. Biti navezan na nekoga je gon, s katerim se rodimo. Kako se bo udejanjil v življenju, pa je seveda odvisno od najzgodnejših odnosnih izkušenj.
Potreba po navezanosti je tako človeku vrojena, le da se objekt navezave z leti menja. Tako smo najprej navezani na starše, nato sorojence, prijatelje, partnerje in seveda na svojega otroka. Vendar se kljub potrebi, navezanost ne zgodi čez noč.
Pomembno vlogo pri tem igrajo naše objektne izkušnje, osebnostne lastnosti, pričakovanja, karakter otroka in pa seveda čas, ki nam je na razpolago za vzpostavitev odnosa.
Ko ga vzpostavljamo, si zadajmo vprašanje :«Kdo pa je moj otrok? Vsekakor je mnogo več, kot to izgleda na prvi trenutek. Da je prišel do vas, je »prepotoval ogromne dimenzije časa in prostora«, ki so ga oblikovale in v njem pustile izkušnje sveta. V povezavi s temi izkušnjami je razvil svoja obrambna vedenja, predvidevanja, odnos do drugih in samega sebe, prepričanja o tem kaj je prav in kaj narobe in še in še……
Zato je vaš otrok mnogo več, kot se zdi na prvi pogled in na vas je, da to odkrijete, saj je razumevanje potreb in vedenja drugega ključ do uspeha…..

← Starejši članek| Vsi članki |Novejši članek →